Etualalla jääkäripuku ja Lotta-puku sekä näiden välissä Akseli
Gallen-Kallelan suunnittelema upseerin puku m22, joka lienee ollut
kesäkelillä kauluksineen jopa tuskallisen kuuma! Akseli Gallen-Kallela
oli Mannerheimin adjutantti Vapaussodassa. Hän suunnitteli mm.
pukujen (edellä oleva m22 sekä kadetin puku, joka on liki ennallaan
yhä) ohella myös mm. upseerimiekan m22 sekä aliupseerimiekan, jossa
paljon pelkistetympi väistökaari kuin upseerimiekassa. Nykyisin
käytössä on - sikäli kuin enää juuri - vain upseerimiekka, jota
alkoivat myös toimiupseerit käyttää. Saksa koulutti vuosina 1915-1918
suomalaisia jääkäreitä, joista tuli tärkeitä Vapaussodan johtajia
sekä Suomen armeijan tärkeitä johtajia kahteen muuhunkin
Vapaussotaamme - Talvi- ja Jatkosotaan - sekä yleensä
puolustusvoimiemme päälliköitä ja kehittäjiä. Lotat - noin 100 000
henkeä - tekivät tärkeätä työtä niin kotirintamalla kuin jopa
sotatoimialueilla ja vapauttivat divisioonan verran miehiä rintamalle.
Lotta- ja suojeluskuntajärjestöt olivat tärkeässä yhteistyössä samoin
kuin niihin liittyvät Lotta-tytöt ja suojeluskuntien poikaosasto/
sotilaspojat.
***********
Suorituksenne hakee maailmassa vertaistaan. Haluamme korostaa tässä valajuhlassa koko veteraanisukupolven työtä, joka hakee vertaistaan koko maailmassa, Porin Prikaatin komentaja eversti Juha Pyykönen totesi puhuessaan kutsuvieraille saapumiserän 2/2012 valajuhlassa.
Pyykönen korosti myös sitä valtavaa työtä, jonka veteraanisukupolvi teki paitsi puolustaessaan maata ja turvatessaan vapaan, itsenäisen isänmaan niin myös sotien jälkeen jälleenrakentaessaan maata ja luodessaan meille sen hyvinvointivaltion.
Päivän kutsuvierastilaisuudessa olivat esillä myös Lotat, joiden edustajat esiintyivät omissa, alkuperäisissä Lotta-puvuissaan. Lottajärjestöön kuului enimmillään peräti 200 000 naista ja Lotta-tyttöihin (alle 17-vuotiaata) yli 50 000. Suojeluskuntien jäsenmäärä oli enimmillään 127 000 ja sotilaspoikien (12–17 vuotta) 72 000. On selvää, että näillä järjestöillä oli valtava merkitys maanpuolustamisessa niin rauhan kuin sotien aikana, jolloin Lotat vapauttivat yhden divisioonan verran miehiä rintamalle. Viime sotien aikana menehtyi 287 Lottaa tehtävissään, joista osa palveltiin sotatoimialueillakin.
Palvelustoverini, muistakaamme olla kiitollisia aiemmille sukupolville, jotka ovat meille mahdollistaneet elämisen itsenäisessä Suomessa, jota myös meidän pitää tarvittaessa puolustaa, valatilaisuudessa varusmiesten puheenvuoron käyttänyt jääkäri Jami Pakula sanoi.
Viime kädessä uskon, että todelliseksi sankariksi voidaan tulla vain luopumalla omista eduista ja uhrautumalla toisten hyväksi. Jokaisen sukupolven kykyä uhrautua arvioivat vasta seuraavat sukupolvet, totesi sotilaspastori Risto Katila pohtiessaan sankaruutta esimerkkeinään äskettäinen Mannerheim –kohu sekä Vapahtajamme toiminta.
Mannerheim –ristin ritarien säätiön asiamies Pekka Kouri luovutti Prikaatille säätiön standaarin. Hän kiitti Prikaatia sen järjestölle antamasta tuesta erilaisissa tilaisuuksissa. Hän muistutti kuulijoiden mieleen myös ritarin Pentti Iisalon sanat siitä, että Suomi saavutti viime sodissa tavoitteensa eli sai taattua vapaan, itsenäisen Suomen, mutta N-liitto ei saavuttanutkaan tavoitettaan eli koko Suomen valloittamista ja alistamista valtansa alle.