1.4.2014

Asehistoriaa Loimaalla-näyttely 
 
Asehistoriaa Loimaalla

Kiltamme jäsenet olivat mukana Loimaalla 29. maaliskuuta järjestetyssä suuressa asehistoriallisessa näyttelyssä, jossa oli esillä lähes sata asetta itsenäisyytemme ajalta Jatkosotaa myöden ja osin jo Venäjän vallan ajalta. Isoimmat ”yksiköt” olivat kaksi Maxim –konekivääriä sekä kevyet kranaatinheittimet. Asepuolen osalta asia oli Someron (Salo, Somero, Loimaa, Forssa) Someron asehistoriallisen seuran kontolla. Yleisjärjestelystä vastasi Haaran-Onkijoen kyläyhdistys.
Seppo Yli-Nissilä veti näyttelyn tiukka turvajärjestelytehtävää apunaan mm. kiltalaiset Markku Nummijoki ja Tauno Rohkimainen.

Aseiden ohella loimaalainen asekeräilijä Mikko Hietala vastasi sotilas- ja lottapukunäyttelystä. Mukana oli mm. suojeluskunta- ja sotilaspukuja sekä venäläisiä sotilaspukuja. Puvut esiteltiin nukkeihin puettuina.
Kari Nummila oli koonnut laajahkon esityksen, joka alkoi Ruotsin vallan ajalta siirtyen sortoaikaan ja siitä edelleen jääkäriliikkeeseen, Vapaussotaan, suojeluskuntiin ja Lotta-toimintaan, viime sotiin, Akateemiseen Karjala – seuraan, IKL:oon sekä sotaveteraanityöhön. Yhteen pöytään oli koottu Mannerheim – muotokuvia.

Mukana oli paljon kirjallista, kuvallista ja esineistöön liittyvää materiaalia. Kiltaveljemme Ilkka Uotila toi näyttelyyn useita patsaita ja reliefejä (mm. Mannerheim, Jääkäripatsaat).
Ruotsin vallan ajalta todettiin mm., että 30-vuotisessa sodassa (jonne Porin Rykmenttikin suunnisti perustamisensa jälkeen v. 1626) taisteli noin 27 000 sotilasta, joista noin 14 000 menehtyi joko taisteluissa tai kulkutauteihin. 1600-luvulta 1700-luvulle miespuolisesta ikäluokasta peräti 30 % menehtyi sotatantereilla. Tuohon aikaan ylisummaan miehen elinikäodote oli vain noin 40 vuotta! Ruotsi kohdisti Suomeen ankaran sotaväenoton.
 
Ruotsi ei suostunut antamaan jääkäreille koulusta (siis 1915-1918), joka saatiin Saksasta ja näin turvattiin johtajakoulutuksella itsenäisyys punakapinaa kukistettaessa. Mielenkiintoinen seikka on sekin, että Ruotsi, joka hyötyi valtavasti II maailmansodasta (mm. metallien ja kuulalaakerien myynnillä) sai valtavan summan Yhdysvaltain Marshall – avusta, jolla Eurooppaa nostettiin pystyyn sodan jälkeen. Sitä sai Sveitsikin, mutta HUOM: .  Suomi oli menettänyt sodissa yli 90 000 henkeä, joutunut pakkoluovuttamaan yli 12,5 % kansallisomaisuudesta ja joutunut maksamaan N-liitolle valtavat sotakorva ukset. Ulkopoliittisista syistä valehdeltiin ja väitettiin, että Suomi muka hyötyi sotakorvauksien maksamisesta. Tästä on äskettäin näytetty hyvä dokumentti, joka on yhä nähtävissä Yle Areenassa/ Historian myytit.

Punakaartiosassa oli esillä Lenin – kirjallisuutta. Siellä todettiin mm. Lenin iskulauseita: valehdelkaa, valehdelkaa, niin kyllä valhe muuttuu lopulta totuudeksi!
Venäläinen kirjailija F.M. Dostojevski puolestaan totesi jo 1800-luvulla, että ”totuudella on tapana ylösnousta – ennemmin tai myöhemmin”. Kuinka oikeassa hän olikaan.
Ajankohtaiseen NATO-asiaan todettiin, että NATO, siis Pohjois-Atlantin puolustusliitto oli itse asiassa Suomenkin turva kylmän sodan aikana eli esti Stalinin laajentumishalut Itäblokin maista (siis Balttia, Puola Tshekkoslovakia, Unkari jne..) länteen luotaessa proletariaatin diktatuuria.

Yhdysvallat oli itse asiassa pelastanut Euroopan (kuten jo 1. maailmansodassa) tukemalla valtavasti Englantia ja ollen mukana Normandian maihinnousussa mutta aivan tähtitieteellisiin summiin nousee sen kaikkinainen apua N-liitolle, jonne tavaraa ajettiin Muurmanskin, Vladivostokin ja Iranin kautta. Apu sisälsi kymmeniä tuhansia autoja, lentokoneita, jeeppejä, panssarivaunuja junavetureita etc. Esimerkkinä olkoon, kun N-liitto kiirehti Berliini 18 000 ajoneuvolla, niin niistä 15 000 oli tuotu Amerikasta!
 
 
Kuvassa Seppo Yli-Nissilä
 
Teksti ja kuva: Kari Nummila


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016