12.2.2007

Everstiluutnantti Sakari Walllinmaa: "Porin Prikaati Suomen paras valmiusyhtymä"

Porin Prikaatin uutena esikuntapäällikkönä aloitti 1. tammikuuta 2007 everstiluutnantti Sakari Wallinmaa, kun hänen edeltäjänsä, eversti Mauri Koskela, siirtyi Niinisaloon Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtajaksi.
Jotta tärkeällä esikuntapäällikön postilla työskentelevä Wallinmaa tulisi kiltalaisillekin tutummaksi, esitimme hänelle joukon kysymyksiä. Tässä ovat vastaukset.
 
1.Missä olet syntynyt
Olen syntynyt Kemissä 46 vuotta sitten.
 
2. Perheesi?
Vaimo ja neljä tytärtä (20,18,16,12v)
 
3. Mitä harrastat?
Harrastelijaliikuntaa, mm ukkoporukassa koripalloa ja vähän kestävyysjuoksua, kristillisen vakaumukseni mukaista järjestötoimintaa.
 
4. Miksi lähdit sotilasuralle
Nuorena koin kutsumusta "virkapukuammatteihin", joista sitten vähitellen sotilasammatti kirkastui valinnaksi.
 
5. Oletko kutsumusammatissa?
Olen. En kadehdi mitään muuta ammattia.
 
6. Mikä on  aselajisi?
Isä yritti rannikkotykkimiehenä houkutella minuakin rt:hen. Itse havittelin mukamas koviksena laskuvarjojääkäriksi tai rannikkojääkäriksi. Kun kutsunnoissa ilmoitin harkitsevani sotilasuraa, eräs vanha toimiupseeri sanoi, että pääsen RUK:uun kätevimmin oululaispoikana POHMTR:stä (silloin Oulussa) ja tulenjohtolinjalta. Tulenjohtajia kun koulutetaan niin paljon suuren hävikin takia sotatilanteessa. RUK antaisi hyvänpohjan upseeriammatille. Tämä kuulosti hyvältä ratkaisulta, joten suostuin, kun vielä muistin tuon isäni toiveenkin.
 
7. Onko sinulla esikuva?
Mannerheimia ihailen monesta syystä, mutta ei hän suoranainen esikuva ole. Ehkä Raamatusta sotapäällikkö Joosua ansaitsee myös arvostukseni.
 
8. Mikä on mottosi?
Sitä ei ole, koetan elää ihmisiksi elämänkatsomukseni mukaisesti.
 
9. Kuka jäi Tuntemattomasta sotilaasta mieleesi?
Lammion ja Koskelan johtamismalleista olen yrittänyt ottaa positiivisia piirteitä. Minusta kun Koskela oli ammattiupseeriksi liian löysä ja syrjäänvetäytyvä ja taas Lammiolla meni toisesta päästä överiksi.
 
10. Mielimusiikkisi?
Kuuntelen jonkin verran pehmeätä 80- ja 90-luvun rokkia juostessani. Finlandia on kyllä tosi jämäkkä kunnolla soitettuna.
 
11. Mikä on parasta sotilasuralla?
Nousujohteiset ja haastavat tehtävät, työpaikkojen hyvä ja reipas työilmapiiri.
 
12. Tärkeimmät palveluspaikkasi?
Kajaani nuorena kouluttajana, Tykistökoulu kadettien kouluttajana, sotilastarkkailijana lähi-idässä ensimmäisen Gulfin sodan aikana, sotakorkeakoulu, Pääesikunnan operatiiviset ja kansainväliset tehtävät, sotilasedustajatehtävät Naton päämajassa Belgiassa, patteriston komentajana Tykistöprikaatissa ja nyt viimeksi operaatiopäällikkönä EU-operaatiossa Balkanilla.
 
13. Hyvän sotilaan tärkeimmät ominaisuudet?
Rehellisyys, moraali, yritteliäisyys, sitkeys.
 
14. Hyvän esimiehen perikuva?
Ammattitaito, kyky toimia ihmisten kanssa,oikeudenmukaisuus, vaativuus.
 
15. Mitä historia ja ulkomainen palvelu ovat opettaneet sinulle? 
Rauhanturvaajia on maailmalla tarvittu ja tarvitaan jatkossakin. Isänmaan historia on opettanut, että suomalaisten on itse vastattava maansa puolustuksesta ja tuosta kyvystä ei kannata luopua.
 
16. Miksi suomalainen sotilas pärjää hyvin rauhanturvaajana?
Suomalainen kansanluonne sopii niihin tehtäviin. Lisäksi meillä on iso etu ammattiarmeijoihin verrattuna siinä, että meillä on rauhanturvaajina eri siviilialojen ammatti-ihmisiä, joilla on yleensä perhe odottamassa Suomessa. Siis on annettavaa paikallisille eikä toisaalta ole oma minä ja aikuisuus hukassa.
 
17. Miksi suomalaisnuorten maanpuolustushenki kestää?
Yleinen asevelvollisuus sitouttaa nuoria erinomaisesti puolustusvoimiin, samoin kuin vapaaehtoinen maanpuolustustyö. Lisäksi puolustusvoimat on satsannut nuoriin mediakampanjan kohderyhmänä.
 
18. Miltä Porin Prikaati näyttää?
Suomen paras ja ylivoimaisesti monipuolisin valmiusyhtymä. Palkatun henkilöstön kesken vallitsee tekemisen meininki, joka onkin tarpeen prikaatin velvoitteiden lisääntyessä kansainvälisten operaatioiden suuntaan. Varusmiesaineskin vaikuttaa erinomaiselta.
 
19. Mihin tarvitaan kiltaa?
Kilta mahdollistaa yhteydenpidon prikaatissa palvelleille ja/tai prikaatista kiinnostuneille. Lisäksi kilta kokoaa yhteen yleisesti maanpuolustushenkisiä ihmisiä.
 
20. Mitä terveisiä vielä ehkä haluaisit lähettää kiltalaisille/nettisivujen lukijoille?
Kannattaa seurata Porin Prikaatin tekemisiä ja lähettää nuoria tänne varusmiespalvelukseen. Pysymme korkeatasoisessa varusmies- ja reserviläiskoulutustehtävässämme, mutta sen ohella prikaatista on tulossa merkittävä kansainvälisten joukkojemme koulutus- ja johtokeskus.
 
 


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016